kuchnia włoska Kraków

Perfekcyjną wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, jaki doskonale połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w największym stopniu należyte? Przeważnie jest tak, że najlepiej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezlik przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz również Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, jakie nie smakowałaby dość poprawnie z serem, wobec tego zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu poprawnego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Prócz tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym wspaniałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *