Pizza Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jednak równie poprawnie popularne są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby następnie stwierdzić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak stosownego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś nadzwyczajną tożsamość. Mimo to ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś kompletnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki stosowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które stanowią podwalinę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja i na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.

Co od początku do końca ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej różnorodności makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, albowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *